Vilka hälsoexperter ska man lyssna på?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-06-07 10:34  |  Lästid: 3 minuter

Vi lever i en tid där det finns fler hälsoexperter än någonsin. Följ den här dieten! Träna så här! Nej, gör så här istället! Den ena skriker högre än den andra och alla är säkra på att just deras sätt är det rätta att följa. Men vem ska man egentligen lyssna på?

Det finns hälsofreaks som är extremt noga med sin kost, sin träning och sin återhämtning, men som glömmer bort att ha kul och göra äventyrliga saker eftersom det inte finns plats för det i deras inrutade liv.

En lättförståelig förklaringsmodell som har hjälpt mig och många av mina klienter att hitta en bra balans och lära sig att lyssna till sin egen kropp är ”De fyra doktorerna”. De enda doktorerna du ska lyssna på är Dr Diet, Dr Quiet, Dr Happiness och Dr Movement. Det lärde Paul Check mig när jag utbildade mig till holistic lifestyle coach level tre i San Diego.

Lär dig att hitta en bra balans mellan de fyra doktorerna.

Lär dig att hitta en bra balans mellan de fyra doktorerna.

Det finns hälsofreaks som är extremt noga med sin kost, sin träning och sin återhämtning, men som glömmer bort att ha kul och göra äventyrliga saker eftersom det inte finns plats för det i deras inrutade liv. De stirrar sig blinda på alla doktorer utom Dr Happiness och mår inte bra i slutändan. Och tvärtom finns det andra som bara lyssnar på Dr Happiness – och de mår inte heller bra. Det är de som bara äter det munnen är sugen på utan att tänka på hur kroppen reagerar. De som bara tränar det som är kul men glömmer bort att ge kroppen träning och rörelse som är viktig för att stärka upp deras svagheter. Och de som vill vara med på allt och festar flera gånger i veckan men som glömmer bort vilan och återhämtningen.

Det handlar om att ha balans.

Dr Diet – Ät mat av bra kvalitet som du mår bra av och som ger dig energi.

Dr Quiet – Optimera din återhämtning, sömn och vila. Gå i säng tidigt. Undvik stress.

Dr Happiness – Gör det som själen blir glad av och lyssna inåt.

Dr Movement – Rör på dig dagligen, träna varierat, smart och allsidigt och minska stillasittandet.

Det var läkekonstens fader Hippokrates som skapade det tankesättet, men Paul Check la till Dr Movement för att göra filosofin komplett i dagens moderna samhälle. När det gäller maten ska du se till kvalitet, kvantitet och dina individuella behov. När det gäller träning så se till att hitta rätt typ, frekvens, volym och intensitet så det varken blir för mycket eller för lite. Dr Quiet handlar om vila, återhämtning, sömn och stillsamhet. Dr Happiness handlar om essentiella behov och vad du tycker om och tycker är roligt. Har du en balans mellan dem kommer du må så bra som möjligt!

Nu när du har läst ända hit. Ta en minut och fundera på vilken doktor du borde lyssna mer på i dag.

Själv ska jag efter några veckor med mycket stress lyssna lite extra på Dr Quiet. Är på semester på Gotland och försöker att inte finnas tillgänglig dygnet runt. Nu ska jag ta en långsam promenad ned till vattnet, andas och mjuka upp kroppen. Vad ska du göra?

Långsamma promenader, friskluft och andningsövningar hjälper mig när jag är stressad.

Långsamma promenader, friskluft och andningsövningar hjälper mig när jag är stressad.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar