Varför ska du stretcha?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-06-13 10:59  |  Lästid: 3 minuter

Stretching är ett kraftfullt verktyg för att skapa mer rörlighet i kroppen. Det gör att du kan röra dig på mer spännande och häftigare sätt än tidigare.

Glöm den slentrianmässiga stretchen. Om du ändå stretchar så stretcha ordentligt! Foto: jannideler.com

Glöm den slentrianmässiga stretchen. Om du ändå stretchar så stretcha ordentligt! Foto: jannideler.com

Stretching kan fungera som en grym dörröppnare för dig som är för stel för att klara av övningar som din kropp skulle må bra av att göra.

Nervsystemet fungerar som en överbesyddande mamma. Om hon inte litar på att du klarar dig där ute så kommer hon inte att vilja släppa iväg dig. Du måste bevisa för henne att du klarar dig där ute i dina ytterlägen.

För att må så bra som möjligt behöver de allra flesta av oss större variation av rörelse än att till exempel springa fyra gånger i veckan. Det moderna samhället har förorenat våra kroppar med stillasittande, stress och näringsfattig mat. Jag är en stel fotbollsspelare i grunden som upptäckt att stretching öppnar dörrar till platser där jag aldrig tidigare varit. Det är ett kraftfullt verktyg som fått mig att nå djupare i mina böj vilket ger bättre effekt träningen och dessutom minskar skaderisken. Det har också öppnat upp mina stela axlar och gjort min bröstrygg rörligare vilket resulterar i att jag nu enkelt klarar av att göra strikta muscle ups och tunga djupa frontböj med rak rygg.

Du måste ut ur din comfortzone. Thats where the stretching happens.

Du måste ut ur din comfortzone. Thats where the stretching happens.

Sen jag började träna med Ido Portal så har jag stretchat betydligt oftare och mycket mer målmedvetet.

Hur ofta och hur mycket?

De flesta som stretchar gör det endast i några minuter efter ett gym- eller löppass. Det är långt ifrån tillräckligt och kommer inte att ge önskade effekt. Precis på samma sätt som att det inte räcker med lite slentrianmässigt lyftande på gymmet, några minuter ett par gånger i veckan för att bli ordentligt stark. Vill du bli rörligare så måste du lägga ner mer tid. För vissa (om du är stel) handlar det om daglig målmedveten stretching

Flowchart – Är stretching för dig?

Är stretching för dig? – Flowchart.

Ett enkelt sätt att ta reda på om du behöver stretcha eller inte.

Är du överörlig och tänker att stretching inte är för dig?

Stretching är för alla. Vissa säger att de är för rörliga andra att stretching inte har någon effekt. Men det finns så otroligt många sätt att stretcha på och massvis av olika metoder att välja på att det finns något för alla. Ido Portals progressiv loaded stretching är ett effektivt sätt som passar många. Det handlar om målmedveten stretching där du succesivt bygger upp rörligheten men även styrkan och balansen för att komma in och ut ur positionen.

Är du överrörlig är det viktigt att göra din rörlighet funktionell genom att stärka upp leden och musklerna.

Nervsystemet fungerar som en överbeskyddande mamma. Om hon inte litar på att du klarar dig där ute så kommer hon inte att vilja släppa iväg dig. Du måste bevisa för henne att du klarar dig där ute i dina ytterlägen. Om du har rörligheten men saknar balans, stabilitet eller styrka i det nya ytterläget så kommer nervsystemet att skicka signaler som gör att kroppen bromsar och skyddar. Om du däremot stretchar på ett sätt som både bygger upp rörlighet men även stabitlitet och kontroll i, men också in och ut ur den nya positionen så kommer den rörligheten att vara mer lättillgänglig.

View this post on Instagram

Tagga en vän som är tveksam till stretchingens effekter!!! (för här kommer några rader som kanske kan få din vän på andra tankar) Har du någon gång hört att stretching inte fungerar, att det inte har någon effekt? Jag kommer ihåg att SVTs program Vetenskapens värld tog upp just stretching i ett av deras avsnitt förra året. Där kom de fram till att stretching inte har någon effekt. Det var det budskapet som tittarna fick med sig efter att ha sett inslaget. Men vad var egentligen frågeställningen? Jo, om stretching hjälper mot träningsvärk!? Konstig frågeställning tycker jag. Nästan lika missvisande som om deras frågeställning skulle ha varit Går man ner i vikt av stretching? Det är väll ingen som tror det. Jag får ju träningsvärk efter ett hårt stretchpass. Är inte en mer intressant och en viktigare frågeställningen Blir man rörligare av stretching? Det är väl det man vill veta? Där är svaret -Ja, man blir rörligare! Det finns många studier på PubMed som visar detta och om någon har lagt ner ordentligt med tid på sin stretching och gjort det på ett seriöst sätt med rätt metoder så har ni upplevt att det fungerar. If you don't use it, you loose it! Sen är det med stretching som med allt annat. Den nya rörligheten som du skapar måste du utnyttja i vardagen annars kommer du att förlora den igen. Det är precis som med styrketräning, dina gains varar inte för evigt om du inte underhåller de! Men hur går man tillväga då? Här kommer några tips från mig till dig som vill bli rörligare: Stretcha smart. Ta hjälp av någon som är duktig på området! Jag kan varmt rekommendera Ido Portals onlineträning om du vill bättre på att röra dig. Se på stretching precis som du ser på styrketräning. Följ en programmering. Var medveten och notera din progression så att det inte blir en slentrianmässig stretch då kan du enklare kan mäta dina resultat. Har du testat att stretcha men resultaten uteblivit? Kanske behöver du stretcha oftare, hårdare eller längre? Kanske testa en annan metod än du tidigare använt!? Och om någon säger att stretching inte har effekt så frågade då mot vad. Vad är frågeställningen?

A post shared by Jonas Parandian (@naprapatjonas) on

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar