Snabba lösningar och operationer – genvägar eller senvägar?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-09-17 10:16  |  Lästid: 4 minuter

Vi lever i en tid där vi vill ha snabba enkla lösningar på allt. Ett piller som ska göra oss friska. En superdiet som ska få oss att förlora vikt eller ett kort snabbt träningspass som ska få oss vältränade och i form.

Det är vad som säljer idag. Snabba enkla lösningar.

Jag har patienter som säger att de inte har 7 minuter över till att göra sina övningar. Istället går de till läkaren och önskar att få bli opererade. De tror att det är en enkel lösning på problemet och en genväg.

Men är det bättre att alltid välja den enkla vägen?

Att gå på kalorisnåla svältdieter och jojo-banta är ohälsosamt. Att tro att det är tillräckligt med några minuters träning och rörelse för att vi ska må bra är en illusion.

Istället för att lägga energi och kraft på att hitta det magiska pillret så låt det ta tid, lär känna din kropp och försök att komma till botten av problemet och att hitta lösningen.

Det finns risker även med enkla operationer. Det finns många studier som visar att träning och rehabilitering många gånger faktiskt är bättre än operation.

Läs den här artikeln i NYTimes om värdelösa operationer Why ‘Useless’ Surgery Is Still Popular – The New York Times

Efter att ni har läst den så kommer ni förmodligen att bestämma er för att träna innan ni opererar er.

"det är vägen som är mödan värd" Karin Boye – I rörelse

“det är vägen som är mödan värd” Karin Boye – I rörelse

Vi är designade för att röra på oss. Varje ben i kroppen, alla ligament och muskler är skapta för att utföra olika rörelser och har specifika syften. Våra kroppar kräver att vi rör på oss och om vi rör oss på rätt sätt så kan vi läka, stärka och hela mycket mer än vi tror.

Och om du nu har tränat helhjärtat och gjort allt för att bli bra och det inte räckte hela vägen så har du inte gjort något förgäves. Du har tagit hand om din kropp. Lärt känna den bättre och gjort den starkare. Det här kommer att ge dig försprång efter din operation när det är dags för post.op rehabiliteringsträning. Ju bättre tränad du är innan desto snabbare återhämtar du dig efter operationen och har ett starkare utågångsläge inför rehabiliteringstränignen.

Du kan lära dig enormt mycket av dina skador. Min kropp har varit min bästa lärare. För varje skada jag fick så lärde jag känna min kropp ännu bättre.

Den dagen man skadar sig så ångrar man att man inte tagit hand om kroppen bättre. För vissa kanske skadan kom från ingenstans. För andra så har kroppen under en lång period försökt att tala om att det här är något som behöver åtgärdas. Signaler från kroppen som man ångrar att man under en lång period ignorerat men istället för att stanna till bara kört på. Stelheten som blev till en molande värk. Den molande värken som först bara kom efter träningspassen. Den molande värken som sen blev huggande och dök upp allt oftare och som sen plötsligt blev konstant. Alla de här signalerna är kroppens sätt att kommunicera med dig. Och du behöver inte vara raketforskare för att stoppa det i tid!

Hade jag förstått vad lärorikt varenda skada skulle komma att bli för mig så hade jag sett på skadorna med andra ögon.

En skada är en dörröppnare till djupare kunskap om din egna kropp. Du kan lära dig enormt mycket av dina skador. Min kropp har varit min bästa lärare. För varje skada jag fick så lärde jag känna min kropp ännu bättre. Vissa skador och misstag upprepade jag många gånger innan jag begrep mig på vad jag gjorde för fel. Det är en del i processen. Man misslyckas aldrig! Man lyckas alltid med att få ett resultat. Om det inte är önskat resultat så gör man en förändring och försöker igen… och igen. Tills att man uppnår önskat resultat.

När jag slog axeln ur led så gjorde jag all rehab jag blev tillsagd att göra. Varje morgon och kväll stod jag med mitt gummiband och tränade axlarna för att stärka och tighta till rotatorcuffmuskulaturen. Men vad jag inte visste då men som jag vet idag är att det finns oändliga sätt och övnignar för att få en axel starkare och stabilare. Jag trodde att jag gjorde allt man kunde göra för att få axeln bra. Jag följde ju rehabiliteringsprogrammet till punkt och pricka. Men för att en axel som hoppat ur led flertalet gånger ska bli fullt fungerande igen så behövs mer än gummibandsträning. Gummibandsträningen kan inte tillfredsställa den komplexa ledens behov. Axeln behöver bli stark och stabil i alla möjliga olika vinklar för att kunna fungera som en axel ska. Det förstår jag idag. Gummibandet har definitivt ett syfte och fyller en funktion men det behövs så mycket mer. Samma sak med resten av kroppen!

Istället för att lägga energi och kraft på att hitta det magiska pillret så låt det ta tid, lär känna din kropp och försök att komma till botten av problemet och att hitta lösningen. Fokusera på nuet och sätt nya realistiska mål efter en skada. Hårt jobb löser inte alla problem. Ibland måste man bromsa in, ta det lugnt och träna smart. Men låt vissa saker ta sin tid.

Kom ihåg att:

Lyssna till kroppen och var lyhörd. Många gånger vet man om att man gör saker som kroppen inte mår bra av. Lämna egot hemma när du går till gymmet. Träna för att bli starkare och må bättre istället för att bara mata dina beach-muskler vid varje pass. Gör rörelser som gör kroppen gott.

Se inte prehab och rehab som ett straff utan se det som en investering i dig själv. En investering som kanske gör att du slipper år av smärta längre fram.

Vi är designade för att röra på oss. Varje ben i kroppen, alla ligament och muskler är skapta för att utföra olika rörelser och har specifika syften. Våra kroppar kräver att vi rör på oss.

Alla skador man får är en möjlighet att bekanta sig med sin kropp ännu bättre. Det kanske låter flummigt men istället för att se skadan som ett misslyckande se det som ett tillfälle att lära känna din kropp ännu bättre.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar