Shot – Ingefära, citron och chili

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-10-18 07:09  |  Lästid: 2 minuter

Äter du färsk ingefära? Om inte så borde du börja nu!

Färsk ingefära är något som jag alltid försöker ha hemma. Det är supergott och supernyttigt.

Jag gillar att ha det nära till hands och använder det ofta i min matlagning eller mixar ner det i mina smoothies och shots. Ibland så äter jag den bara som den är, bryter loss en liten bit som jag knaprar på på väg till jobbet.

Ingefärans anti-inflammatoriska egenskaper har visat sig vara bra mot förkylningar. Perfekt nu i förkylningstider alltså. Den har också visat sig kunna hämma cancerceller och kan vara effektivt mot prostatacancer men mer studier behövs på det här området. Men vädigt intressant. Det finns också många studier som visar att ingefära har en smärtlindrande effekt, den kan lindra träningsvärk och vara lika effektivt som ibuprofen vid mensvärk

Starta dagen med en shotbricka.

Starta dagen med en shotbricka.

Hur gör man shoten? Det är superenkelt och den tar bara 3 minuter att göra och två sekunder att dricka. En frisk fräsch start på dagen.

Recept för 4 shots.

4 citroner

1 bit färsk ingefära

1 chili

Pressa saften ur citronerna. Ta med så mycket av fruktköttet som du bara kan. Hacka i valfri mängd chili och valfri mängd färsk ingefära.

Jag brukar alltid ta lite för mycket av både chilin och ingefäran, men hellre det än för lite, och jag gillar när det bränner till. Hettan i chilin kommer från capsaicin och capsaicinet har också det både smärtlindrande och anti-inflamatoriska egenskaper.

Chilin är också rik på antioxidanter och innehåller faktiskt mer C-vitamin än vad citronen gör.

Färsk chilipeppar innehåller 240mg C-vitamin per 100g och citron 53mg per 100g.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar