Så kommer du över dina fobier och rädslor

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-06-10 11:47  |  Lästid: 2 minuter

I går tog jag doppet med stort D. Eller snarare hoppet med stort H. Vi var ute och cyklade på norra Gotland när vi plötsligt hittade ett fantastiskt kalkbrott! Mitt i det vattenfyllda kalkbrottet låg ett övergivet hus.

 

Ett vattenfyllt kalkbrott med en övergiven byggnad.

Ett vattenfyllt kalkbrott med en övergiven byggnad på norra Gotland.

Nyckeln till att övervinna sina rädslor är att konfrontera dem. Om du inte gör det så kommer det att bli värre med tiden, inte bättre.

Jag ville absolut hoppa från hustaket – trots att jag egentligen är höjdrädd.

Det började för några år sedan när vi skulle bada vid några hoppklippor. Ett ställe som vi återkom till varje sommar. Men den här gången när jag stod vid klippavsatsen kände jag något som jag tidigare inte känt. Den här gången sög en svindlande känsla tag i mig. Benen blev svaga och jag hade svårt att hålla balansen av att bara stå rakt upp och ner på fötterna. För att inte visa mig svag för mina kompisar så försökte jag luta mig lite coolt mot ett träd, men i själva verket så behövde jag en fast punkt att hålla tag i eftersom mina ben inte kunde bära mig längre.

Efter den gången har jag fått kämpa för att övervinna min rädsla.

Och ni kanske har hört att nyckeln till att övervinna sina rädslor är att konfrontera dem. Om du inte gör det så kommer det att bli värre med tiden, inte bättre. Men det här påståendet verkar inte helt stämma överens med alla rädslor.

Jag läste en enkätstudie där resultatet visade att vissa fobier och rädslor faktiskt blir bättre med tiden, till exempel spindelfobi, medan rädsla för höjder och folkmassor tvärtom blev värre med tiden och åldern.

En av de största orsakerna är balanssinnet. Balansorganets funktion försämras nämligen med åldern och gör att vi kan känna oss mer fysiskt sårbara.

”Do one thing every day that scares you!”

Klipphopp i Kroatien. Det tog två dagar innan jag vågade slänga mig ut för klippan.

Klipphopp i Kroatien. Det tog två dagar innan jag vågade slänga mig ut för klippan.

Många, inklusive jag själv, oroar sig för mycket i onödan och undviker saker de är rädda för. Men låt inte rädslan ta över. Du kan missa så mycket härligt!

Äventyr är härligt. Och jag vill inte att min rädsla ska ta över och hindra mig från att göra saker jag vill göra!

Mitt tips för att komma över rädslor och fobier: Försök att hitta på minst ett äventyr i veckan. Det kan vara allt från små vardagsäventyr till större saker, som ett ”hoppa från taket på en nedlagd byggnad ner i ett vackert vattenfyllt kalkbrott”-äventyr. Någonting som utmanar dig och din comfortzone. För någon kan det vara tillräckligt äventyrligt att på egen hand försöka att kicka upp i ett handstående, för en annan kan det vara att ta kontakt och konversera med en främling.

Hoppas att just din sommar blir fylld av äventyr!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar