Romerska ringar – och varför du ska använda dem i din träning!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-04-21 06:48  |  Lästid: 3 minuter
Romerska ringar ett effektivt träningsredskap

Romerska ringar ett effektivt träningsredskap.

Jag vaknade tidigt av att några vilda apor stökade utanför mitt rum. Här på Club Med Cherating Beach kryllar det av vilda djur. Busiga apor, färgglada fåglar och gigantiska varaner som rör sig fritt över hotellområdet, djungeln och stranden.  

Solen var ändå på väg upp, så jag bestämde mig för att ta med mig mina ringar ner till stranden och sätta igång med mitt förmiddagspass.

Jag älskar enkelheten med ringarna. Enkla att ta med när du reser och du behöver bara en trädgren, en lutande palm eller ett räcke för att kunna installera dig. På ett par minuter var ringarna uppsatta och jag kunde sätta igång.

Det var först för drygt ett år sedan som jag började att implementera ringarna mer i min träning. Inte en dag försent. Hade jag vetat det jag vet nu hade jag startat ännu tidigare.

Support hold i ringarna bygger starka stabiliserande axelmuskler

Support hold i ringarna bygger starka stabiliserande axelmuskler.

Som mycket annat främmande så dras många nybörjare från att testa och prova. Men du behöver inte vara gymnast för att träna i ringar. Inte heller behöver du hålla på med crossfit. Romerska ringar är till för alla! Och är du seriös med din träning så borde de verkligen vara en del av den.

Det är inte det enklaste eller lättaste redskapet att börja med för den ovana, men den tid du lägger ner på att lära dig bemästra redskapet är väl investerad tid.

Och din strävan kommer inte att vara förgäves!

Det är nämligen få redskap som kan bygga så starka, funktionella och rippade överkroppar så effektivt som ringarna kan. (Gör en snabb googling på gymnast i ringar så kommer du att vara övertygad.)


Ringarna är ett redskap som aldrig ljuger och de avslöjar dina svagheter direkt. Det finns inget sätt du kan lura ringarna på. Om du inte klarar av att vara stabil och kontrollerad i en viss rörelse så visar det sig snabbt.

L-sit i ringar.

L-sit i ringar.

Du kanske klarar av att göra flera dips i en V-bar eller i ett dipp-rack, men har du aldrig tidigare testat att göra dips i ett par gymnastiska ringar är risken stor att du kommer att drabbas av akut parkinson när ditt nervsystem för fullt försöker att rekrytera så många muskelfibrer som möjligt för att koordinera och stabilisera rörelsen.

Shoulder stand i ringar.

Shoulder stand i ringar.

Ökad skaderisk?

I allt man gör så tar man en risk. Gå inte ut för hårt och ge dig på de coolaste övningarna på en gång. Det tar tid att bygga upp de stabiliserande musklerna som ska skydda axlarna, så skynda långsamt.

Det är viktigt att du börjar med de grundläggande principerna och lär dig dem noggrant innan du går vidare till mer avancerade övningar. Då kommer du att vänja dina muskler och leder för det tunga som komma skall.

False grip pull ups, ring dips, muscle up transitions, skin the cat med raka armar och support holds är bra målövningar för en nybörjare.

Därför ska du träna i romerska ringar

1. Enkelheten

Enkelt att ha med på resande fot. Tar liten plats och det tar bara någon minut att sätta upp. I dag slängde jag upp ringarna i en palm, nästa vecka i en byggställning i stan.

2. Billiga

Ett par ringar ska inte kosta mer än 500-800 kr. Se till att köpa ett par i trä och inte plast. Väl investerade pengar!

3. Allsidiga & effektiva

Det är ett av de bästa träningsredskapen för överkroppen.

Få träningsredskap kan så effektivt bygga starka, funktionella och rippade överkroppar som ringarna kan.

Du kan göra pull ups, dips, muscle ups, forward- och backward rolls, drag- och pressövgningar i alla olika vinklar och en massa annat. Och när du börjat bemästra några rörelser – varför inte sätta ihop allt till en ringrutin? Du kommer att tacka mig för pumpen i armarna sen!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-04-26 09:25