Rehabilitering efter korsbandsskada och operation.

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-05-20 06:17  |  Lästid: 2 minuter

I går träffade jag Klas från det populära instagramkontot @claerenceKlas slet för 10 år sedan av sitt främre korsband (ACL) och skadade menisken när han spelade fotboll. Länge gick han och drogs med det dåliga knät, ända tills i höstas då han fick träffa en ortoped och blev opererad. Man gjorde en främre korsbandsrekonstruktion där man tar en del av knäskålssenan som får ersätta det trasiga korsbandet. Veckorna efter operationen värkte knät. Tillslut så mycket att han var tvungen att åka in till akuten. Där visade det sig att han hade en stor infektion inne i knäleden. Inte den bästa starten efter ett stort ingrepp. Han blev kvar på sjukhuset i en vecka innan infektionen var under kontroll. Därefter har han fått träffa en sjukgymnast och fått träna benet i en lårsparksmaskin.

Men att få tillbaka styrkan och funktionen i knät kommer inte att komma av sig själv. Inte heller av att sitta i en benspark. Det krävs mer än så. Klas kommer att behöva lägga ner mycket tid på att förbättra rörligheten, balansen och styrkan.

Men utan någon signifikant förbättring. Han känner sig fortfarande, 6 månader efter operationen, väldigt svag i benet och vågar inte belasta eller böja knäleden som han skulle vilja. Inte så konstigt när knät inte använts ordentligt på flera år. Men det ska vi ändra på nu!

Naprapatlandslaget har vi stor erfarenhet av att hjälpa folk tillbaka efter skador. För effektivaste återhämtning brukar en kombination av behandling samt smart träning vara bästa receptet.

Att inte använda en led, böja, sträcka, vrida eller belasta det på ett sätt som det är skapt för på över 10 år är inte bra. Den försvagas av att inte användas. De stabiliserande musklerna som ska skydda leden förtvinar och kommer inte klara av att sköta sin uppgift. Brosket, ledkapseln och ligamenten kommer också de att bli förslappade och försvagade. Det blir en ond cirkel. Men det är aldrig försent att bryta den!

Klas gör hemläxan - Ido Portals 30/30 Squat Challange

Klas gör hemläxan – Ido Portals 30/30 Squat Challange

I går gjorde vi en rehabiliteringsplan. Klas var väldigt taggad. Men att få tillbaka styrkan och funktionen i knät kommer inte att komma av sig själv. Inte heller av att sitta i en benspark. Det krävs mer än så. Klas kommer att behöva lägga ner mycket tid på att förbättra rörligheten, balansen och styrkan. Träningsprogrammet innehåller daglig hemmaträning samt kommer kräva att han går till gymmet och tränar 3 gånger i veckan. Men det kommer att vara väl investerad tid.

Första hemläxan är Ido Portals 30/30 Squat Challange. Att sitta på huk har många fördelar som jag tidigare skrivit om här! Eftersom Klas inte har suttit i en djup squat på evigheter så tar det emot. Knät är stelt och vill inte böja sig. Musklerna strejkar. Nervsystemet litar inte på att leden tål belastningen och hela kroppen protesterar. Som bäst igår kunde han sitta på huk i 20 sekunder. Men det kommer han att förbättra. Ett av målen är att kunna ha den djupa squaten som en viloposition. Successivt ska vi öka belastningen. Men man får inte pusha för hårt. För mycket belastning och knät kommer att säga ifrån. För lite belastning och progressionen uteblir. Det gäller att hitta den perfekta doseringen!

Här på bloggen kommer ni att kunna följa Klas resa mot ett starkare och friskare knä!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-20 07:01