Rehabilitering av korsband. Klas fortsätter att göra framsteg!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-08-04 10:55  |  Lästid: 3 minuter

Många tvivlar fortfarande på att rörlighetsträning fungerar. Om du är en av dem så hoppas jag att du kan sluta tvivla nu, och hoppa på stretchtåget med slutdestination en friskare gladare starkare kropp. En av dem som redan gjort den redan är Klas, känd på Instagram som @claerence och som jag nämnt tidigare här i bloggen.

Klas njuter av att inte knät begränsar honom.

Klas njuter av att inte knät begränsar honom.

När han började träna med mig hade han låga förväntningar. Han hade haft problem med knät så länge att han glömt bort hur det var att inte ha ont. I bästa fall trodde han att smärtan kanske skulle bli lite bättre.

– Det kändes hopplöst. Omöjligt till och med. Jag trodde aldrig att jag skulle få ett fungerande knä igen. Som bäst trodde jag att jag kanske skulle kunna gå och stödja på benet någorlunda utan att halta igen, säger Klas nu efteråt, när vi tränat ihop i tio veckor.

Klas har i över 10 år haft stora problem med knät, avslitet korsband och trasig menisk. Och i höstas fick han äntligen träffa en ortoped som opererade knät. Veckorna efter operationen värkte knät. Tillslut så mycket att han var tvungen att åka in till akuten. Där visade det sig att han hade en stor infektion inne i knäleden. Inte den bästa starten efter ett stort ingrepp. Han blev kvar på sjukhuset i en vecka innan infektionen var under kontroll. Därefter har han fått träffa en sjukgymnast och fått träna benet i en lårsparksmaskin. Till en början så kändes sjukgymnastiken efter operationen bra, han behandlades med el och fick sitta och träna i bensparken. Men snabbt blev det enformigt och det kändes inte som att han gjorde några framsteg.

– Det blev aldrig någon progression. Jag fick aldrig någon uppföljning och visste inte själv hur jag skulle ta mig vidare. Efter att jag började träna rörlighet med dig Jonas känner jag mig smidig som en katt om man jämför med tidigare. Det är en jävla skillnad!

Att få höra någon säga så är sjukt roligt som naprapat. Rörlighetsträning har inte existerat i Klas liv tidigare.

– Sitta i squat? Va fan ska man göra det för? har jag tänkt.

I dag gjorde Klas sina första knäböj med skivstång någonsin! Helt ok djup med tanke på att hans knä har varit svinstelt och trasigt i över 10 år.

I två och en halv månad har Klas nu tränat ungefär 4 gånger i veckan, både styrka, rörlighet och balans. Stort fokus har varit på att återfå strukturell balans. Det betyder att han kämpat efter att bli jämnstark på båda kroppshalvorna, sidoskillnaderna mellan vänster och höger ben har varit gigantiska tidigare. Klas har kämpat på bra och det ger resultat!

– Nu får jag kontakt med kroppen. Från att inte ha haft några muskler och inte kunnat göra något så kan jag nu börja ta kontrollen över kroppen i stället för att kroppen kontrollerar mig. När jag har haft konstant ont har det känts jobbigt. Kroppen har hämmat mig, men nu känns det som att jag sitter i förarsätet.

Klas lattjar mellan setten.

Klas lattjar mellan setten.

Förutom att han känner sig smidigare har Klas liv förändrats radikalt. Förut haltade han i trappor, och tyckte till och med det var jobbigt att ta på sig jeans. Nu kan han jogga lätt utan att knät känns, knät är rörligare och mjukare och han har till och med kunnat spela lite fotboll. Dessutom känner han sig piggare och har mer energi. Just framstegen har gett honom motivation att fortsätta träna, även om det vissa dagar är svårt att mäkta och hinna med träningen.

– Man ser ökning och förbättringar snabbt på alla övningar och det är kul. Det händer roliga grejer med kroppen som är helt nytt för mig och det blir framsteg efter varje pass. Det jobbigaste innan jag började träna var vardagssmärtorna. Att konstant ha ont! Det har jag inte alls längre. Nu har vardagssmärtorna bytts ut mot träningsvärk, berättar Klas.

Av all träning Klas har gjort finns det en sak som han tycker han hjälpt honom extra mycket: Stretchingen.

– Stretchen har hjälpt sjukt mycket. Att sitta i squat och Stretcha baksida lår. Det har gjort vardagsgrejer så mycket lättare, som att knyta skor eller sitta i squat och låsa moppen.

Jag säger bara: Bra jobbat Klas! Till alla er andra: Läs det HÄR inlägget om varför du ska sitta i squat och det HÄR inlägget om varför du ska stretcha. Om nu inte Klas berättelse är inspirerande nog för att du ska lägga mobilen åt sidan och sätta dig i squat några minuter.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-08 12:09