Qi Gong, meditation och tiotusen repetitioner.

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-10-09 08:27  |  Lästid: 3 minuter

Roadtrip baby! Jag vet att många associerar roadtrips med äventyr, galna upptåg och alkohol…  men i sådana fall är det här inte en klassiska roadtripp. Det är jag och morsan. Och istället för litervis med öl så har vi druckit grönt te och mediterat. Vi är på Qi Gong-kurs i Umeå.

Qigong är en över 5000 år gammal kinesisk läkekonst och en holistisk självbehandlingsmetod. Qi (shi) betyder livskraft och är något som enligt den traditionella medicinen finns i alla levande ting, människor, växter djur och bakterier. I den traditionella kinesiska medicinen har man stark tro på kroppens egna läkningsförmåga och ju starkare Qi och livsenergi, desto högre motståndskraft mot sjukdomar.

På roadtrip.

På roadtrip.

Livsenergi är något som man aldrig omnämner i den moderna, västerländska, skolmedicinen. I skolmedicinen mäter man andra saker som blodvärden och hormoner. I skolmedicinen litar man inte på kroppens läkningsförmåga på samma sätt utan vill många gånger tillföra mediciner, som istället för att göra någon friskare endast lindrar symptomen.

Qigong är konsten att bemästra sin livsenergi och Pu Guang är en fenomenal lärare med väldigt djupa kunskaper inom medicin och hälsa. Han är den enda med en fullmakt som tillåter honom att lära ut Yi Shou Wu Fa (Fem Sätt För Långt Liv) utanför Kinas gränser.

Det är 18 år sedan jag träffade honom första gången. Då hade jag problem med en besvärande musarm (lateral epikondylit). Besvären ville inte ge med sig. Jag hade testat de klassiska rehabuppläggen med excentrisk träning för att stärka upp underarmsmuskulaturen och den irriterade senan. 3×10 repetitioner, två gånger om dagen. Det hjälpte inte.

The principle of softness overcome hardness. 

Water is the softest thing yet it can penetrate mountains and earth. This shows clearly the principle of softness overcoming hardness. den kinesiske filosofen Lao Tzu

Pu Guang ville att jag skulle träna på att slappna av musklerna. Jag fick i hemuppgift att skaka på underarmen på ett avslappnat sätt. Han var inte nöjd med varken hur jag skakade eller mina försök till att slappna av.  Jag var tvungen att göra det ofta, flera gånger om dagen. Och länge. Skakningarna hjälpte. Men det tog tid. Att göra en rehabövning 3×10 repetitioner två gånger om dagen tog mig ungefär 15 minuter. Att skaka på underarmarna tog mig 1-2 timmar om dagen.

Vi förstår inte hur nyttigt och stärkande det kan vara att göra lugna saker.

Att ha tålamod med saker och ting. Om inte det klassiska rehabupplägget fungerar så tror många att det inte finns någon annan utväg än att operera sig. Tänk om det ibland är massvis av repetitioner med väldigt låg belastning som behövs? Tänk om du kan läka din trasiga menisk men för att göra det behöver du böja och sträcka knät tio tusen gånger om dagen i tio tusen dagar i sträck?

Ha tålamod och underskatta inte kraften i det ”mjuka”. Bara för att man inte får ta i och lyfta tungt, om det inte är snabbt eller hårt och om man inte känner skillnad här och nu så behöver det inte betyda att det är verkningslöst.

Hela helgen har vi  ägnat oss åt långsamma rörelser och meditation och det är så häftigt hur mycket energi det ger. Från att ha en hjärna som går på helvarv med tankar och ideer som rusar åt alla håll så kan jag efteråt tänka klart och fokusera mycket bättre.

Det här är något som alla behöver.

Här kan ni läsa mer om Puguang och hans Qigongutbildningar www.qigongskolan.se

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-11 17:43