Över 15000 barn skadar sig varje år på våra lekplatser!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-08-23 20:23  |  Lästid: 3 minuter

Precis här fanns en stor borg med fyra stora torn när jag var liten. Den var byggd i trä och där fanns en hängbro mellan två utav tornen, en lång rutschkana och flera våningsplan man kunde klättra emellan.

En lekplats ingen använder skadar sig heller ingen på.

En lekplats ingen använder skadar sig heller ingen på.

Här samlades barn i alla åldrar och lekte tillsammans. Vi lekte `jaga` eller `kull`och sprang runt runt mellan tornen och försökte att få fatt i varandra. De äldre barnen tog genvägar. Hoppade från hängbron direkt ned till våningen snett under eller så klättrade de upp på tornens tak eller till andra svårtillgängliga platser. De mindre barnen såg på, sprang efter, försökte göra lika, trevade sig fram, testade, ramlade, reste sig upp och testade igen.

Det var här som jag slog ut mina framtänder och bröt min arm för första gången.

Men det var också här som jag lärde mig att klättra, hoppa, balansera och kanske ännu viktigare att leka tillsammans med andra barn i alla åldrar!

Till lekparken kunde man alltid ta cykeln och det fanns alltid barn här som lekte.

Helt plötsligt en dag så skulle borgen rivas och bytas ut mot något nytt. Något bättre.

Vi stod vid sidan och bevittnade demonteringen. Det tog ett par dagar att riva borgen och kvar fanns sen bara en stor sandlåda. I flera dagar väntade vi spänt på borgens ersättare.

Ingeting hände.

Det tog flera månader innan ersättaren kom. Kan ni tänka er förväntningarna ett barn bygger upp under den här tiden?

Plötsligt en morgon var borgens ersättare på plats. En gunga. En gunga för två!

Vår borg som kunde underhålla 30-40 barn på en och samma gång dagarna i ända hade ersatts med EN gunga för två.

Anledningen till detta var att borgen ansågs vara farlig för barn. Skaderisken var för hög. Minst 15000 barn skadar sig ju varje år på lekplatser runt om i Sverige.

Varje gång jag går förbi här nu så är det helt tomt på barn.

Det är ingen här och leker längre!

Kommunen har lyckats för nu skadar sig inga barn på den här lekplatsen längre!

Det sämst tränade barnet i en klass från år 1998 hade varit topp 5 mest vältrande i sin klass i dag.

I samma takt som spontanleken hos barnen minskat så ökar deras sittande framför dator och tv-spel. De senaste 25 åren så har övervikt och fetma ökat kraftigt hos barn. Nya studier varnar för att ökad ’skärmtid’ ger barn och ungdomar svagare skelett. Och det är inte bara skelettet som blir svagare.

Det sämst tränade barnet i en klass från år 1998 hade varit topp 5 mest vältrande i sin klass i dag. Barnen i dag är sämre på att springa och sämre på att röra på sig.

Mindre skolgymnastik, mindre spontanlek, mer förbud. I England har skolor infört förbud mot att hjula och att stå på händer för att barnen inte ska skada handleder och ryggen. Förbud mot att leka jaga också det på grund av skaderisken. Till och med infört förbud mot att springa på skolgården för att det finns en risk att man ramlar och slår sig.

Barnens motoriska utveckling hämmas dels av alldeles för mycket stillasittandes, inte bara framför data och tv-spel utan även långa dagar i skolbänken, men också av vuxnas rädsla för att barn skall göra sig illa. Överbeskyddande föräldrar som hindrar sina barn från att leka utomhus, som inte vill att deras barn ska ramla, falla, rulla runt!

Om barnen inte springer, leker och ramlar, som barn ska, när de är barn så kommer det att gå riktigt illa för de när de ramlar när de är vuxna.

Vi måste låta barnen få vara barn och skapa sina egna historier, sagor och äventyr.

Mer lek och rörelse blir mer frihet till barnen!

15000 barn skadar sig varje år på våra lekparker. Om vi kan få alla barn att hålla sig borta från lekparkerna så kommer statistiken att se bättre ut.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar