Nyttigt med naturligt?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-09-30 11:52  |  Lästid: 3 minuter

Det är inte alltid lätt att göra rätt. Många, inklusive jag själv, romantiserar om att naturliga produkter per definition är något bra.

Som om att det inte redan är svårt att handla mat som det är när man går in i en matbutik hungrig. Det räcker liksom inte med att bara ha en stark motståndskraft när man ska ducka butikens alla strategiska produktplaceringar och deras sublima meddelanden som de försöker att finta oss med man ska man även ha koll på varumärkningarna och vad de egentligen betyder.

Som naturligt till exempel. ”Naturligt” eller ”Endast naturliga ingredienser” låter så fint. Man tänker att det här är råvaror från naturen som är menade för oss. Att de har fått växa på fina åkrar, med bördig jord, där solen lyser och värmer och där det regnar precis lagom mycket, men inte vilket regn som helst utan regndroppar med det renaste vattnet. Man tänker att det här är inte bara det bästa jag kan ge min kropp och mina celler, utan det här är bra ända in i själen.

redbullcolacafe

Hälsosamma personer gör medvetna val när de väljer de naturliga produkterna före andra på varuhyllan. Man tror att det är nyttigare och att man gör ett sundare val. Men den här varumärkningen kan vara vilseledande.

Bara för att produkten inte innehåller e-ämnen och tillsatser eller syntetiska råvaror, så betyder det inte att vi kommer att må bra av att äta det.

Tyvärr kan man inte som konsument definiera det så att allt som kommer från naturen per automatik är nyttigt. Gör du det så kan det snabbt ske missförstånd, eftersom många produkter som inte alls är nyttiga får den här märkningen.

Allt från naturen är absolut inte hälsosamt, nyttigt och säkert.

Kokablad till exempel kommer från den naturliga växten kokaplantan. Både Coca cola och Red bull har använt sig av de naturliga kokabladen och kokabladsextrakt i sina coladryckerbehöver för smaksättning.

Andra saker i naturen – som inte är nyttiga 

Tobak. En jordbruksprodukt som framställs av bladen från olika tobaksväxter. WHO rapporterar att tobaken orsakar runt 5,4 miljoner dödsfall om året.

Arsenik. Finns naturligt i varierande halter i berggrunden och därmed också i grundvattnet. Arsenik är cancerframkallande och ett välkänt gift som både vid akut och kronisk exponering kan ge allvarliga hälsoeffekter, enligt Naturvårdsverket.

Ormgift. Ormar finns över hela världen, men har till och med orsakat problem i Sverige. Här på hemmaplan dog 44 personer på grund av huggormen under perioden 1911-1978.

Kvicksilver. Utvinns från berggrunden. Är ett av de farligaste miljögifter som finns. Ett nervigift som drabbar hjärnan och nervsystemet. Eftersom det är ett grundämne kan det aldrig brytas ner eller förstöras. Därför kommer det kvicksilver vi en gång tagit från berggrunden att vara ett hot mot människor, djur och natur under en lång tid framöver.

Botulinumtoxin. Om vi ska tro Wikipedia är det här ett ämne som förekommer naturligt i jord och är ett av de mest potenta toxinen som existerar. Ett kryddmåt av detta nervgift dödar hela Sveriges befolkning – och för att utplåna hela jordens befolkning behöver du dryga halvkilot. Naturligt, men knappast nyttigt för oss, kan vi lätt konstatera.

sola dosis facit venenum’

Det var Paracelsus som sa Allt är gift och inget är utan gift; det är doseringen som gör att något inte är giftigt. 

Doseringen gör giftet.

Det är en grundläggande princip i toxikologi och betyder att allt är giftigt bara doseringen är tillräckligt hög. Det innebär till exempel att både vatten och luft (syre) i för hög koncentration är giftigt för kroppen. Vatten är ju något våra kroppar behöver men ett för stort intag av vatten (ca 6 liter) gör att koncetration blir för hög och vattenförgiftningen är ett faktum.

Allt som är naturligt behöver inte vara nyttigt.

Gör medvetna och hållbara val i matbutiken!

Tänk på djur och natur. Och låt bli Red bull. Sov lite extra i stället om du behöver något som ger dig vingar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar