Naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-08-10 14:06  |  Lästid: 3 minuter

Ska jag gå till naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut? är en fråga jag får höra väldigt ofta. För mig är svaret självklart: Det viktiga är inte vilken yrkesgrupp du väljer att gå till, det viktiga är att du kommer till någon som kan hjälpa dig med dina besvär på bästa sätt.

En dålig klippning betyder inte att alla frisörer är dåliga, precis som ett dåligt restaurangbesök inte diskvalificerar alla kockar.

En del säger att de redan testat att gå till en fysio, naprapat eller kiropraktor, men att de inte fungerade för dem. Det tycker jag är tråkigt att höra. Som i alla andra yrkeskårer så finns det de som är bättre och de som är mindre bra – och bara för att en terapeut inte kunde hjälpa dig med dina besvär betyder inte det att det inte finns en enda i den yrkeskåren som kan hjälpa dig. En dålig klippning betyder inte att alla frisörer är dåliga, precis som ett dåligt restaurangbesök inte diskvalificerar alla kockar.

Naprapat, kiropraktor eller naprapat?
Naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut?

En förutfattad mening många har är att kriopraktorer bara jobbar med justeringar av ryggraden och aldrig behandlar muskler, att en naprapat aldrig ´knakar ryggar´ utan bara hjälper till med muskelbehandling och att sjukgymnaster/fysioterpeuter endast hjälper till med rehabilitering. Det är fel! De bästa kiropraktorerna, naprapaterna och fysios jag känner är extremt kompetenta, har en stor verktygslåda full av behandlingstekniker och är väldigt pålästa. De har många behandlingstekniker som de kan angripa ett och samma problem med och kan hjälpa dig med både rygg- och muskelbehandling samt rätt träning. Därför tycker jag inte att det viktigaste är om du kommer till en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast, utan att du kommer till den som kan ge dig bästa hjälpen.

"Hur vet man då att någon är bra?" Också det är en väldigt vanlig fråga. Och berättigad! Här följer några punkter som kan hjälpa dig att hitta rätt!

Hur kommer man till rätt naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast? 

Word of mouth

Att fråga vänner och bekanta efter rekommendationer och att läsa reviews på nätet är ofta väldigt hjälpsamt!

Seriös

Att terapeuten är vänlig och artig. Att hen är förtroendeingivande, tar dina problem på allvar och kan svara på dina frågor så att du förstår. Och självklart att hen kan hjälpa dig med bra och säker behandling utefter dina behov.

Specialist

Hör dig för innan du bokar tid. Har den här terapeuten erfarenhet av att behandla och träna patienter med samma problematik som du har?

Orsaksdiagnos

Det är viktigt att du får en diagnos så att du får reda på vad som är skadat. Men för att bli bra, frisk och hel är det också viktigt att du får en djupare förståelse i problematiken, så att besvären inte blir något återkommande. Att du får hjälp med att förstå vad som är stelt och bör bli rörligare, vad som är   svagt och måste bli starkare eller stabilare för att kroppen ska fungera och såklart hur du kan träna upp det på egen hand. Samtidigt ska du be om att bli informerad om vad du kanske behöver undvika, vilket kan vara till exempel att alldeles för mycket sittande varje dag kommer att göra att ryggproblematiken blir återkommande, eller att ensidig träning i gymmet är en anledning till den återkommande överbelastningen och att det behövs en större variation av övningar och rörelser.

En plan

Jag tycker att det är viktigt att man som terapeut tar fram en tydlig behandlingsplan som är individuellt anpassad efter patientens behov som inkluderar behandling, rehabilitering samt även vidare förebyggande åtgärder som till exempel prehab.

Framsteg

Det kan ta tid. Och det är inte alltid en enkel väg. Många gånger går det upp och ned och det krävs ett stort jobb av klienten själv. Men efter ett visst antal besök hos din terapeut så ska du göra framsteg. Det behöver inte betyda att dina smärtor är borta, men att ni följer planen som är uppsatt. Händer ingenting, är det något som är fel.

Erfarenhet

Hur många år har terapeuten varit verksam? Har hen vidareutbildat sig? Även fast samtliga tre utbildningar är gedigna så tycker jag att det är viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad på den senaste forskningen. Det är också ett tecken på engagemang och ett intresse för människokroppen.

Engagerad

Det är också viktigt att man kommer till en terapeut som verkligen vill hjälpa. Gå på magkänslan. Byt direkt om du inte har förtroende för personen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:47