Klas knä är 1500% bättre på 4 dagar

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-05-24 07:02  |  Lästid: 3 minuter

I dag var det dags för Klas första riktiga träningspass. Sist han var på besök så undersökte vi Klas rörlighet, styrka och balans. Och det fanns utrymme för förbättring på alla plan.

Vi mätte även omkretsen på låret. Det saknades muskler och var 6 centimeters skillnad mellan hans friska ben och hans starka. Men det kommer det att bli ändring på nu när vi kommer igång med träningen ordentligt.

Mäter omkretsen på Klas lår.

Mäter omkretsen på Klas lår.

När vi testade sist så kunde han knappt komma ner i något som var värdigt att kallas för djup squat och där kunde han endast sitta i 20 sekunder. I dag, 4 dagar senare, så kom han ner mycket djupare och kunde stanna där nere i dryga 5 minuter.

Efter undersökning och tester så gick vi igenom hans hemövningar som han skulle göra varje dag. Och som han hade kämpat. När vi testade sist så kunde han knappt komma ner i något som var värdigt att kallas för djuo squat och där kunde han endast sitta i 20 sekunder. I dag, 4 dagar senare, så kom han ner mycket djupare och kunde stanna där nere i dryga 5 minuter. Alltså 15 ggr bättre = 1500% förbättring på 4 dagar. Klas gillade min statistiska presentation. Men framför allt gillade han att det redan kändes så mycket bättre. Här kan ni se och jämföra med en bild från dag 1.

Klas hade på 4 dagar förbättrat sin tid i den djupa squaten med 4 min 42 sekunder.

Klas hade på 4 dagar förbättrat sin tid i den djupa squaten med 4 min 42 sekunder.

De andra övningarna hade också gett resultat. Allt gick mycket lättare nu än tidigare. Han berättade glatt att han nu enkelt kunde balansera på ett ben när han drog på sig byxorna om morgnarna. Tidigare behövde han ta stötte mot något för att inte förlora balansen eller att benet skulle ge vika. Att gå i trappor, sätta sig ner och resa sig och att bara röra på benet och knät kändes lättare. Musklerna kändes levande igen och knät kändes som att det var nysmörjt.

I dag blev det betydligt tyngre träning. Split Squats med främre foten upphöjd supersettat med unilaterla hamstringscurl. Hos sjukgymnasten hade han endast fått sitta i bensparken och tränat med gummiband som motstånd. Inte tillräckligt om man vill bygga upp styrkan och få ett funkionellt och stabilt knä. Det här var något helt annat. Benen skakade men Klas krigade på!

Efter den tunga biten så blev det mer fokus på balans och stabilitet. Och avslutningsvis stretching och rörlighet!

Trött och svettig efter första ordentliga träningspasset på år.

Trött och svettig efter första ordentliga träningspasset på år.

Nu åker Klas iväg till skogen på för att filma in nya avsntt till Lars & Billy Han blir borta resten av veckan men det ska bli spännande att se hur bra han klarat av sin hemläxa tills vi ses nästa vecka.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-24 08:02