Jons rehabupplägg

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-06-04 09:42  |  Lästid: 2 minuter

Efter Jons ryggskada så är det nu dags att stärka upp musklerna igen.
Kroppen har en enorm förmåga att kompensera och avlasta ett skadat område. Genom att ändra rörelsemönster och flytta belastningen från de skadade strukturerna. Det här leder till att vissa muskler har fått arbeta hårdare och blivit starkare och mer spända medan andra muskler använts mindre och blivit mycket svagare.
Det har skapats en obalans.

Kroppen tillåter bara en viss asymmetri. Om nervsystemet känner att dina stabiliserande muskler inte är starka nog att klara av att skydda leden i en viss rörelse under belastning så hämmas styrkeutvecklingen för att skydda dig från skador.

Genomgång av nya övningar.

Genomgång av nya övningar.

Det är väldigt vanligt hos många som känner att det inte utvecklas i vissa lyft, att det är just på grund av att deras stabiliserande muskler inte är tillräckligt starka. Som ett exempel så har jag hjälpt många att slå nya PBn i bänkpressen bara efter att ha lagt till mer rotatorcuffträning i deras programmeringar.
Strukturell balans innebär att du har ett bra styrkeförhållande mellan musklerna i kroppen. Att de stabiliserande musklerna är tillräckligt starka för att kunna skydda leden när du gör tunga, snabba eller explosiva lyft.
Att sträva efter att uppnå optimal strukturell balans kanske inte låter sexigt. Men är extremt viktigt. Det kommer att hjälpa dig att lyfta tyngre och hålla dig skadefri!

Nu ska vi, under några veckor, fokusera på att jämna ut obalanserna i kroppen.
Stort fokus på unilaterala övningar, övningar där man tränar en sida i taget.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar