Jon Olsson – och om att ta medvetna risker!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-06-02 13:22  |  Lästid: 3 minuter

I går kom Jon Olsson förbi på en check up! Ryggskadan han fick på slutet av skidsäsongen har gjort att han kommit av sig lite från träning och rutiner. Nu, sista tiden, har det äntligen börjat kännas bättre.

Men efter en stressig dag full av möten så säger kroppen ifrån. Och allt stillasittande på flygplan, i bilar och fram och tillbaka på möten sliter. Och då är det viktigt att ta hand om sig själv.

I går på behandlingen såg vi att det hade gått framåt, att ryggen var bättre men att det fortfarande fanns en irritation i samma område där frakturen varit och att musklerna där var väldigt spända. Kroppen har en fantastisk förmåga att kompensera och avlasta ett skadat området. Vissa muskler tar över, får arbeta mer och blir spända. Nu är det dags att ta tag i problemet ordentligt. Vi behandlade ryggen och musklerna och gjorde en plan för hur han ska komma igång!

Behandling av de stela och spända musklerna. Foto: jon-olsson.com

Behandling av de stela och spända musklerna. Foto: jon-olsson.com

Många talanger jag träffar är väldigt bekväma av sig och gillar inte att jobba hårt. Jon är ett undantag. En av få talanger jag arbetat med som dels gör det hårda jobbet men som framförallt gör det smart.

Att inte ta medvetna risker utan istället slarva med förberedelser är som att spela rysk roulette där du har din kropp och hälsa som insats.

Ett expemel på hans begåvning är hur snabbt han lär sig nya rörelser och övningar. Första gången jag lade märke till det var när vi tränade ihop inför hans korsbandsoperation. Hans nervsystem och balanssinne adapterade effektivt till de nya utmaningarna han utsattes för.

Jon Olsson stärker upp knäts stabiliserande muskler innan korsbandsoperationen. Foto: http://jon-olsson.com/

Träning av knäts stabiliserande muskler innan korsbandsoperationen. Foto: http://jon-olsson.com/

Sist vi sågs hade han precis kraschat och skadat ryggen. Förutom kotfrakturen och det avslitna korsbandet som han opererade för två år sedan så har han, trots sin tuffa sport, klarat sig väldigt bra från skador.

En slump tänker ni. Men Jon är smart. För ett ovant öga kan det se helt livsfarligt ut när han i hög fart slänger sig ut i gigantiska hopp, flyger högt och långt samtidigt som han snurrar i luften.

Men för honom handlar det om ta kalkylerade risker. Att ta en risk först efter att noggrant ha beräknat de möjliga utfallen. Hoppen han gör är planerade ut i minsta detalj och förberedda med eftertanke.

Allting vi gör är ett risktagande. Det går inte att komma ifrån. Men många lämnar tyvärr alldeles för mycket åt slumpen. Att inte ta medvetna risker utan istället slarva med förberedelser är som att spela rysk roulette där du har din kropp och hälsa som insats.

Om ni vill ha tips om hur man håller sig skadefri så kan ni trycka här!

Att ta medvetna risker handlar om att kontrollera det som går att kontrollera. Det kan vara allt från att sköta sin fys ordentligt och hålla sig i form genom att äta rätt, till att ha koll på sin utrustning och som i Jons fall även backen, underlaget, hoppen osv.

Från hans generation är det knappt någon, förutom Jon, kvar. Många har skadat sig eller av andra anledningar lagt skidorna på hyllan. Samma sak med generationen efter honom.

Jon har haft en lång karriär.

Och jag tror att det är mycket tack vare hans medvetna risktagande som han har varit relativt fri från skador under sin långa karriär. I den sporten han håller på med så har han hållit på riktigt länge och överlevt i flera generationer.

Jon kom med kameran i högsta hugg. Så kanske kan ni se glimtar av besöket i hans kommande Vlog.

Jon kom med kameran i högsta hugg. Så kanske kan ni se glimtar av besöket i hans kommande Vlog.

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-02 15:01