Jag har börjat med BJJ på SPR Athlete Factory

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-09-23 16:43  |  Lästid: 3 minuter

Förra veckan startade jag med BJJ hos Waldo ZapataSPR Athlete factory

Waldo  är inte bara professor och svartbälte i BJJ han har också svartbälte i pedagogik. Och det här är något som jag saknat hos många av mina lärare och tränare genom åren. Det är en konst att kunna lära ut något till någon. Waldo gör det riktigt bra!

BJJ är lite som naprapati. Fast tvärtom.

BJJ är lite som naprapati. Fast tvärtom.

Jag kollade med Waldo när man kan börja tävla. Han sa att det var möjligt efter 20 träningstillfällen. Det skulle innebära att jag kanske kan gå en turnering i mitten av november. Sjukt kul!

Det var tio timmar kvar till tävlingen och jag hade aldrig sett hur en nedtagning skulle gå till. Jag började i panik söka efter take down-tutorials på nätet. Helt plötsligt hade halva natten gått och jag är osäker på om jag var det minsta bättre på nedtagningar.

Jag har faktiskt brottats tidigare. Det var för ca 10 år sedan när jag pluggade till naprapat. Det var min vän Magnus Cedenblad, idag känd som en av Sveriges bästa inom MMA, som drog med mig till hans kampsportsgym. Där tränade jag i cirka tre veckor. Trots att jag bara hade ett par veckors träning i bagaget så hann jag med en turnering på den korta tiden.

Kvällen innan turneringen var jag så nervös. Jag visste inte hur en BJJ-turneringar gick till. Jag vågade inte riktigt äta något för att missa vikten men mest nervös var jag såklart för själva brottningen. För att bli lite lugnare och få lite bättre koll så ringde jag Jycken Cedenblad. Det hjälpte inte det minsta. Mitt i samtalet så berättade han att alla matcher startas stående. Va? Jag trodde först att han skämtade. Men det gjorde han inte. Det här var något helt nytt. På klubben när vi sparrats så hade vi bara kört knäbrottning. Mange försökte att lära mig ”en extremt bra” take down över telefonen som ”det inte gick att misslyckas med”. Efter samtalet var jag ännu nervösare. Jag försökte att visualisera mig nedtagningen jag precis lärt mig på telefon. Det gick dåligt. Det var tio timmar kvar till tävlingen och jag hade aldrig sett hur en nedtagning skulle gå till. Jag började i panik söka efter take down-tutorials på nätet. Helt plötsligt hade halva natten gått och jag är osäker på om jag var det minsta bättre på nedtagningar.

Hur gick tävligen då? 

Jag klarade invägningen med råge. Riktigt orutinerat. Innan matchen hamnade jag vid min motståndare. Vi stod bredvid varandra och väntade på att matchen innan vår skulle ta slut så att vi fick kliva in på mattan. Han var supertrevlig. Han frågade hur länge jag tränat BJJ. Tre veckor svarade jag. Det tyckte han var lite. Jag höll med. Jag frågade honom hur länge han tränat. Tre månader svarade han. Det tändes ett litet hopp inombords. Men lika snabbt som hoppet tändes så släcktes det. Det visade sig att han bara tränat BJJ i tre månader men innan både tränat och tävlat i Submission Wrestling i 5 år (som BJJ fast utan dräkt). Det var nog där jag förlorade. När han berättade det. Den officiella förlusten kom först två minuter senare när jag klappade ut på ett armbar. Nedtagningen som Mange lärt mig över telefon fungerade inte denna gången. Kanske gör den det i nästa match. Vi får se.

Utmaningen.

Men viktiagre än alla turneringar är supermatchen mot in naprapatkollega SuperMauro . Mauro som på dagarna fixar ryggar på Naprapatlandslaget Södermalm. En match som betyder allt. Viktigare än något annat. Jag fick precis reda på idag att Mauro har mörkat för mig och i smyg tränat BJJ hela terminen?!? Jag tänkte att vi skulle mötas i mitten av december så har vi båda lite tid på oss att träna.

Mina fördelar i BJJ.

Anatomin – förhoppningsvis är mina anatomikunskaper högre än hos den ´vanliga´ nybörjaren. Enligt Waldo kommer det här bli en enormt värdefull tillgång för mig då sporten till stor del, av vad jag har förstått, går ut på att bända och vrida på leder tills den andra klappar och ger upp. Typ som det en naprapat gör fast tvärt om. Vet man hur en led kan röra sig så vet man också hur den inte kan röra på sig. Jag kan det i teorin sen gäller det bara att få till det i praktiken.

Mina nackdelarna.

Tiden – eller snarare bristen av den. Jag jobbar som naprapat, driver 5 kliniker plus att jag följer en programmering jag har fått av Ido Portal som kräver att jag tränar 2 ggr om dagen 6 dagar i veckan. Plus fritid(?) gör att det kan bli svårt att få till flera pass i veckan.

Axelstrul – jag har en axel som luxerats 30+ gånger och opererats 5 gånger. Säger inte vilken då det kan komma att användas emot mig på matten.

Anatomin – Waldo berättade att jag inte får använda mig av mina triggerpunktskunskaper. Tydligen är pressure points förbjudna. Där försvann halva mitt game.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-24 18:08