Funderingar kring Zlatans knäskada

Jonas Parandian  |  Publicerad 2017-04-22 09:11  |  Lästid: 3 minuter

Det var i torsdags när Manchester United mötte Anderlecht i Europa Leauge-kvartsfinalen som olyckan var framme. I slutet av matchen gick Zlatan upp i en luftduell och när han landade kunde man som tv-tittar se hur knät översträcktes. Vad som är skadat återstår att se efter att Zlatan har undersökts ordentligt – men eftersom många av mina instagramföljare har frågat mig så tänkte jag nysta i vad vi vet hittills.

https://www.youtube.com/watch?v=aklJMbZnlBo

Hur uppstod skadan?

Hyperextension av knät sker när det böjs bakåt, ofta, som just i detta fall, efter att man har landat fel efter ett hopp. Ett hyperextenderat knä kan skada ligamenten, brosket och andra stabiliserande strukturer i knät.

Zlatan översträcker knäleden i landningen.

Hur allvarlig är skadan?

Enligt Luke Shaw, vänsterback i United, så var Zlatan vid gott mod efter segern och gick runt i omklädningsrummet.

Nu ryktas det däremot om att Zlatan har flugits till USA för att inom de närmsta dagarna operera knät. Andra rykten och konspirationsteorier säger att flygresan bara är en rökridå för att mörka kontraktsförhandlingarna med ett MLS-lag.

Vad kan skadas vid en hyperextension?

Jag har haft idrottare på kliniken som har haft av olika ligament vid kraftfull hyperextension av knät, acl, pcl och mcl, men det vanligaste har varit att främre korsbandet gått av.

Knäledens anatomi.

Vad är prognosen vid eventuell främre korsbandsskada?

Om Zlatan opereras, som de allra flesta elitfotbollsspelare gör, så kan det ta allt från 4-8 månader.

Trots att det inte går att spela fotboll på ett bra tag så är det viktigt att komma igång med rehabiliteringen på en gång. Den är A och O och det kommer att krävas hårt jobb och ett starkt psyke.

Det viktigaste av allt … Kan vi ha sett det sista av Zlatan?

Oavsett vilken fotbollsspelare som skadar knät vid 35 års ålder så pass allvarligt att ett korsband går av och tvingas till opereration (och som dessutom står kontraktslös nästa år) skulle jag säga att karriären är över. MEN! Det här är inte vilken fotbollsspelare som helst. Det här är Zlatan! Han är fysiskt väldigt stark (slog för bara några månader sedan rekord i Manchester uniteds fystester), smidig, har en hög rörelseintelligens och han har en hunger som få andra har. Om Zlatan själv vill tillbaka så hoppas och tror jag att det här inte är det sista vi har sett av honom!

UPPDATERING!

Är det främre korsbandet eller det bakre som gått av? Enligt den italienske journalisten Gianluca DiMarzio så kan det vara så att det är både främre och bakre som gått av. Han skriver samtidigt att Zlatan förväntas vara borta i upp till 9 månader.

Ryktena om att han ska opereras i USA lever fortfarande och det kan vara så att det är Dr.Fu, en mycket duktig ortoped. Känd för hans banbrytande kirurgiska behandlingstekniker som har hjälpt många idrottare.

Om ryktena stämmer att båda korsbanden har gått av så har Zlatan en ännu tuffare rehabilitering att vänta sig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-04-22 14:56