Fjällvandring och flummiga tips för återhämtning!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-08-17 13:30  |  Lästid: 3 minuter

Förra veckan åkte jag till Härjedalen för lite fjällvandring. Planen var att gå från Ljungdalen till Helags fjällstation och upp på Helags. Det är en relativt lättvandrad led och man får mycket fjäll för besväret. Jag hade romantiserat om en solig och varm augustihelg på fjället men det blev inte ritkigt så. På torsdagen så kom det faktiskt till och med lite snö. Men när vi startade vår vandring på fredagen hade vi tur och det var uppehåll i stort sett hela vägen fram till Helags fjällstation. Väl framme hann vi precis med att slå upp tältet innan himlen öppnade sig och det började vräka ner.

Fjällvandring i Helags är bra för balansen.
Fjällvandring i Helags är bra för balansen.

Det blåste på och regnade hela natten men tältet stod pall och morgonen där på vaknade vi upp till det här!

https://instagram.com/p/BJCosNrj0gZ/?taken-by=naprapatjonas&hl=en

För mig är balansen i livet väldigt viktig. Jag älskar fart och fläkt, när det händer saker omkring mig, att fara iväg på resor och äventyr. Men lika mycket uppskattar jag lugna och rogivande ting. Jag behöver båda delarna. Många gånger träffar jag klienter som har följt träningsprogram till punkt och pricka utan att få önskade resultat. Det är folk som tränat stenhårt fler gånger i veckan. Som kliver upp okristligt tidigt varje morgon för att hinna få till sin power walk eller sitt gympass. Som kanske stressar hela dagen och kommer in på gymmet med andan i halsen och axlarna uppe vid öronen. Men som trots allt kämpande inte förlorar vikten de trodde eller når de uppsatta styrkemålen.

Att du är trött är inte ett tecken på att du druckit för lite energidryck utan att du behöver mer och bättre återhämtning.

För att må bra och för att nå sina mål, vare sig det gäller viktminskning eller styrkeökning, så är det viktigt att kroppen mår bra och att man har en fin balans mellan träning och återhämtning. Att missa flera timmar av viktig sömn varje morgon är ingen lösning på problemet, tvärtom. Att du är trött är inte ett tecken på att du druckit för lite energidryck utan att du behöver mer och bättre återhämtning. Då kan det många gånger vara bättre att sova ut eller göra lugna aktiviteter och rörelser som stimulerar återhämtningen istället för att kämpa dig iväg på ditt pass orkeslös och sliten och då bara stressa kroppen ännu mer.

Tre dagar ute i naturen ger mig massor av energi. Att vandra på fjället, bestiga berg och sova i naturen ger mig kraft och en känsla av frihet.

Det finns flera studier som visar att man får massor av gains av att vara ute i naturen. Och när vi lever i en tid där den mentala ohälsan bara ökar, där utmattningssyndrom och stress är vardag, så är det bara dumt att inte dra till skogs.

Att vandra i naturen ökar de mentala välbefinnandet på många sätt. Det är lugnanda och rogivande. Det har positiv effekt på humöret och andra kognitiva funktioner. Det har en ångestdämpande effekt. Man har sett minskad neural aktivitet i den delen av hjärnan som är aktiv när man grubblar och upprepar negativa tankegångar.

Att bo i Stockholm och andra storstäder däremot kan istället många gånger stressa oss mer än vad vi egentligen kanske är gjorda för att klara av. Så det är viktigt att i sitt fullspäckade schema inte bara fylla dagarna med träning och möten utan också boka in saker som "att göra ingenting" eller "ligga på en sten och stirra upp bland molnen" till exempel.

Varför är jag trött?Energidrycksbrist eller för lite vila?
Varför är jag trött? Energidrycksbrist eller för lite vila?

När du känner att du behöver rensa hjärnan men inte har tre dagar utan bara tre minuter - gör det här!

Ta en iskall dusch (eller ett isbad.) Istället för att starta dagen med en eneridryck. Ställ in duschen på det kallaste möjliga. Kliv in i duschen. Lugn andning. Stå kvar i 3 minuter (helst 10 min.)

Gå barfota! Ta av dig skorna och strumporna och sök upp en gräsplätt på lunchen. Känn jorden och gräset under tårna. Ta upp lite jord i händerna. Känn på den, ordentligt. Lukta på den! Länge.

Välj en väg med mer växtlighet. Ta en omväg när du går till och från jobbet och välj den med mer växtlighet. Lämna den asfalterade vägen och gå närmre växterna och träden. Krama ett träd!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:47