En vecka tillsammans med Wim Hof

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-07-10 09:37  |  Lästid: 3 minuter

Wim Hof. Ismannen. Efter att ha tillbringat en hel vecka tillsammans med Wim i Pyrenéerna har jag fortfarande svårt att få grepp om honom. Är han ett geni eller en galning? Troligtvis både och. Men säkert är att han är en man med ett stort varmt hjärta, en hippie och en våghals.

Peña Montañesa 2295 m och Monte Perdido 3355 m.

Det var länge sedan jag besteg berg. Och det kändes direkt i kroppen, som fick sig en ordentlig chock av den branta lutningen när vi tog oss upp för Peña Montañesa.

Men med hjälp av andningsövningarna kunde jag redan några dagar senare sitta i isbadet i över 20 minuter.

Bestigningen av Monte Pertido skulle ha varit en tvådagarsvandring men vi fick avbryta halvvägs på grund av ett oväder som drog in.

Förutom att bestiga berg hittade vi dagligen på andra äventyr, som canyoning, klättring, rafting och hopp från broar.

Tillsammans med Wim Hof i Pyrenéerna.

Tillsammans med Wim Hof i Pyrenéerna.

Varje morgon startades med en guidad andningssession av Wim Hof. Det hände märkliga saker. Folk svimmade, fick uppenbarelser, både såg och hörde saker och grät och skrattade så att tårarna rann längs kinderna. Efteråt låg många kvar och skakade. Länge. Innan de återhämtat sig från det som just hänt.

Enligt Wim är metoden ett effektivt sätt för oss att kontrollera PH-värdet i kroppen och få det att stiga samt kontrollera frisättningen av hormoner.

FORSKNING

Och det här finns det forskning på. I tio dagar tränade Wim Hof tolv friska män. Träningen ägde rum i Polen och bestod av andningstekniker, meditation och isbad.

Tillbaka i Holland injicerade forskarna endotoxiner, både i gruppen bestånde av de tolv som fått träna och lära sig the Wim Hof Method och en grupp bestående av tolv friska män, som inte fått någon träning. Endotoxiner är ämnen som finns hos bakterieceller och som när det injiceras lurar kroppen att tro att levande bakterier finns i blodet. Det här skapar en reaktion hos immunförsvaret och resulterar i symptom som feber och huvudvärk.

Det intressanta var att de tio tränade männen producerade mer adrenalin. Ett stresshormon som frisätts när aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet ökar och som dämpar immunsvaret. De tio tränade männen hade mycket mindre influensaliknande symptom jämfört med den icke tränade-gruppen och producerade även mycket mindre inflammatoriska proteiner.

Mer forskningsresultat är på väg och mycket tyder på att det inte bara kan hjälpa mot stress, ångest och depression utan även autoimmuna sjukdomar. Väntar spänt på att få ta del av forskningsresultaten när de kommer!

De första gångerna vi gjorde andningsövningarna kunde jag känna ett surr ut i fingrar och händer, som när handen somnat och blodet plötsligt strömmar ut igen. En känsla som för var gång blev starkare och starkare. Andra svimmade, skakade och fick syner, som jag nämnde tidigare.

Och hade det inte varit för att det var uppbackat av forskning och allt det jag såg på plats, hur jag och folk förändrades, så hade jag inte vetat om jag köpt konceptet.

Varannan dag badade vi isbad. Första dagen klarade jag av att vara under isen i tio minuter. När jag kom upp var jag ordentligt nedkyld och det tog lång tid innan värmen kom tillbaka. Men med hjälp av andningsövningarna kunde jag redan några dagar senare sitta i isbadet i över 20 minuter. Jag var mycket mer bekväm under isen. Fann snabbt lugnet i andningen. Och när jag suttit klart och kom upp fick jag snabbt tillbaka värmen.

På kvällarna byggde vi eldstäder, sjöng, lagade mat samtidigt som vi såg solen gå ner.

En härlig vecka på många sätt. Att vara i naturen. Att vara tillsammans. Att lyfta varandra. Att våga. Det är inte varje dag någon lär en hur man blir lycklig, glad och stark!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-11-08 20:36