Är du ofta skadad?

Träning i ringar kan förebygga axelskador.
Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-04-16 09:35  |  Lästid: 3 minuter
Träning i ringar kan förebygga axelskador.
Träning i ringar ger starka axlar.

I mitt jobb som naprapat träffar jag många klienter som upplever att de har otur. De är ledsna över att de ofta blir skadade, får små krämpor och alltid har ont någonstans. Så fort en skada läkt och de kommit igång ordentligt med träningen igen, så slits skadan upp igen eller så är det en annan kroppsdel som strejkar. Det tar liksom aldrig slut. Kanske känner du igen dig själv? Det gör jag.

I tonåren tränade jag mycket och ofta, att jag körde två pass om dagen var inte ovanligt. Men jag var extremt skadebenägen. Och det slog aldrig fel. Så fort jag kände mig stark och snabb och att jag hade flyt i träningen så var “oturen” framme och jag råkade ut för en skada. Igen.

Eftersom att jag trodde att det handlade om otur så fortsatte jag huvudlöst på samma sätt utan att förändra något. Det dröjde ganska länge innan jag insåg att det inte handlade om en förbannelse som drabbat just mig, utan att jag faktiskt kunde göra något åt saken. Tyvärr tog det lång tid innan jag insåg det.

Jag hade haft en krånglande hamstring som under pågående fotbollssäsong bara förvärrades. Jag sökte hjälp hos idrottsläkare och specialiserade sjukgymnaster men istället för att bli bättre så förvärrades bara skadan.

Det slog aldrig fel. Så fort jag kände mig stark och snabb och att jag hade flyt i träningen så var "oturen" framme och jag råkade ut för en skada. Igen.

Till slut blev jag tipsad om en naprapat som skulle vara duktig. Jag hade inte ens hört ordet "naprapat" tidigare och kunde knappt uttala det. Naprapaten arbetade på ett annorlunda sätt än vad de tidigare personerna som försökt hjälpa mig hade gjort. Han behandlade min ryggrad, mina magmuskler och höftböjare, som han också förklarade var en stor del av orsaken till min problematik. Han var den första som inte tryckte just där jag hade ont. I stället så förklarade han vad som orsakade problemet i hamstring och behandlade därefter. Problemen jag haft i över ett halvår var som bortblåsta på två behandlingar. Jag var helt chockad och imponerad.

Den naprapaten fick mig att förstå att kroppen var mer komplex än vad jag tidigare trott och att det fanns mycket att lära. Mitt intresse för kroppen och hur den fungerar ökade efter våra möten.

Vad mer kunde jag göra för att bli starkare, snabbare, smidigare och bättre?

Fysträningen kom in i bilden. Jag hade tidigare bara varit på gymmet under försäsongsträningen och deltagit på den gemensamma lagfysen. Nu började jag träna mer medvetet. Jag gick till gymmet oftare. Läste böcker om styrketräning. Sneglade på de starkaste killarna i gymmet. Hur tränade de?

Jag kände hur jag blev starkare där jag tidigare varit svag. I böckerna läste jag om periodisering, lärde mig att man inte skulle träna på samma sätt hela tiden för då anpassade sig kroppen snabbt och risken för överbelstningsskador ökade.

Dåligt med tur eller dåliga val?

För att få en förändring måste du antingen sluta med något du gör eller börja med något du inte redan gör.

Jag började att variera min träning. Minskade på antalet fotbollspass men ökade antalet gympass. Lyfte tyngre vissa veckor, fler repetitioner och lättare vikter andra veckor.

Viktigast av allt var att jag började respektera vilan och återhämtningen. Efter två träningspass kunde jag tidigare ha varit ute med vänner till sent på natten, nu gick jag i säng tidigare och gav kroppen en chans att få den återhämtning som den behövde. Jag vaknade upp piggare och med mer energi till nästa träningspass.

Här är mina 5 bästa tips för att undvika skador

1. Lyssna på kroppen och träna medvetet

Vilka är dina begränsningar och svagheter? Hur kan du förbättra dessa?

2.  Gå inte ut för hårt

Är du osäker på vad som är för mycket? Var på den säkra sidan och gör lite mindre och lyft lite lättare. Minska antalet pass, längden på passen eller intensiteten. Låt aldrig kvaliteten på övningens utförande bli lidande.

3. Var noga med uppvärmningen

Förbered lederna, nervsystemet och musklerna på träningen och rörelserna du ska utföra.

4. Maximera vilan och respektera återhämtningen

Vissa perioder kan det vara bra att maxa sin träning men bara under kortare perioder. Annars ökar skaderisken.

5. Ta hjälp av ett proffs

Jag har lärt mig enormt mycket av att ta hjälp av andra. Vill du förbättra din träning, dina lyft eller din programmering? Ta hjälp av en PT, fystränare eller naprapat som du vet är riktigt duktig!

Bonustipset: Har du en träningskompis som ofta bangar och skyller på skador? Dela det här inlägget och få ett slut på gnället en gång för alltid. Tacka mig sen, vetja.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:49