Andas in genom näsan – stimulera hjärnan och boosta minnet!

Jonas Parandian  |  Publicerad 2016-12-11 12:25  |  Lästid: 2 minuter

Nu har forskarna på Northwestern Medicine för första gången sett hur andningsrytmen och huruvida man andas in genom näsan eller munnen påverkar hjärnan.

Studien publicerades den 6:e december i The Journal of Neuroscience.

Forskarna upptäckte att aningsrytmen aktiverade de delar av hjärnan där känslor, minne och lukter bearbetas.

du skulle reagera snabbare om du andades in genom näsan när du är i en farlig situation

I studien så såg man hur deltagarnas förmåga att identifiera och att känna igen ett ansiktsuttryck var betydligt snabbare om de såg det vid inandning genom näsan jämfört med vid utandning.

Deltagarna i studien fick också se olika objekt på dataskärmen som de skulle försöka komma ihåg. När forskarna senare bad deltagarna att återberätta vad de sett så visade det sig att man mindes bättre om man sett objektet vid inandning.

Den här effekten uteblev vid munandning.

Det här kan eventuellt användas till vår fördel, säger Dr Christina Zelano, professor i neurologi på Northwestern University Feinberg School of Medicine.  Till exempel så visar vår data att du skulle kunna reagera snabbare om du näsandas när du är i en farlig situation.

Tillsammans med andningsgurun The Iceman Wim Hof i Pyrenéerna.

Tillsammans med andningsgurun The Iceman Wim Hof i Pyrenéerna.

Andningen är enligt mig underskattad och det finns så mycket kraft att hämta från den. Vare sig det handlar om att fokusera eller att meditera så kan du påverka hjärnan med hjälp av andningen.

Men inte bara det. Andningen skapar också rörelse.

När vi tar djupa andetag så vidgas lungorna och revbenen rör på sig. Den här rörelsen är vi gjorda för. Det bli som en massage för våra stela bröstryggar när revbenen får röra på sig men också för mag- tarmkanalen och för våra inre organ. Jag har många klienter som glömmer bort att ta djupa andetag. Det kan gå dagar och veckor innan de kommer på sig själva att de inte tagit några djupa andetag.

Så ta några djupa andetag – stimulera hjärnan och boosta minnet!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar