Tar du hand om både kropp och själ?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2017-05-07 09:41  |  Lästid: 3 minuter

Du har en kropp och det är den du ska ha hela livet. Därför tycker jag att du har ett ansvar att ta hand om den.

Hur tar man hand om kroppen?

Det är inte genom att äta smärtstillande tabletter! Värktabletter tar bort smärtan tillfälligt men tar inte bort problemet. Folk knaprar de tabletterna som om det vore lösgodis. Det tas innan träningspass i förebyggande syfte. Det konsumeras mot oro och stress. Dagligt knaprande mot huvudvärk.

Läkemedelsföretagen satsar enorma summor pengar på reklam och marknadsföring av sina tabletter. Samtidigt ökar konsumtionen av receptfria smärtstillande mediciner kraftigt.

Men det är inte lösningen på problemet!

Istället för att se smärtan som en bov som ska bekämpas försök att lyssna till den och lära från den. För smärta behöver inte vara något dåligt, det finns nämligen inget jag lärt mig mer från än mina egna skador och krämpor

Hur tar man hand om kroppen?

Vi har aldrig tidigare levt i ett samhälle där vi lägger ner så mycket tid på andra saker än oss själva. Vi är mer intresserade att läsa om nästa drönare eller smartphone än på att lära sig att förstå vår egen kropp.

Här är mitt förslag!

Istället för att se smärtan som en bov som ska bekämpas försök att lyssna till den och lära från den. För smärta behöver inte vara något dåligt, det finns nämligen inget jag lärt mig mer från än mina egna skador och krämpor, så istället för bedöva den med smärtstillande försök att låta den guida dig och lär dig från den.

Jag träffar många patienter som inte kan se mönstren. Varför ryggsmärtan kommer tillbaka efter perioder av stress och stilla sittande.

Hur humöret förändras efter för lite sömn

Eller hur huvudvärken kryper på efter perioder med för lågt vattenintag.

SKRIV DAGBOK!

Det är något som har hjälpt många av mina klienter till att få en bättre förståelse av vad som påverkar vad och hur man då enkelt kan förebygga.

Det behöver inte vara mycket, bara några små rader om hur du känner dig när du vaknar på morgonen.

Utvilad. Trött. Glad. Ledsen.

När gick du och lade dig?

Hur var sömnen?

Skriv ner vad du äter och dricker under dagen.

Har du tränat? I sådana fall vad?

Hur har dagen varit? lugn, rolig, stressig etc.

Det blir mycket tydligare då. Många upptäcker saker om sig själva som de inte hade en aning om. Ser mönster och kan därefter enklare förebygga.

Till exempel här ser jag att varje gång jag har stressiga perioder på jobb så får jag huvudvärk i ett par dagar efteråt. Kan jag påverka stressen på jobbet? Ja! Jättebra. Nej? Okej, då kanske du behöver göra något mer av något som minskar stressen dessa dagar. Meditera, mindfullnes, andningsövningar, träna etc.

Ni fattar!

5 tips från Naprapat-Jonas

Träna på stillhet – i dagens samhälle så går allt i ett. Är du en av dem som önskar att dygnet hade fler timmar så att vi kunde göra ännu fler saker och vara ännu effektivare? Våra hjärnor behöver mer av inget. Perioder utan stimuli fria från nyhetsflöden och notifications från sociala medier.

Träna på djupandning – ett underskattat verktyg. Bättre än alla foamrollsövningar som finns där ute. Andningen kan fungera som en massage för din stela bröstrygg, minska på spänningar, minska stressen och få dig att må mycket bättre!

Kosten – lär dig vad som ger kroppen mer energi och vad som tar energi från din kropp. Vissa saker påverkar din sömnkvalitet. Vet du vilka?

Rörelse - Rör på din kropp. Inte bara på ett sätt som gör den starkare utan även på sätt som får den att må bättre. Stretcha, dansa, hoppa eller klättra. Vad behvöver just din kropp mer av? Testa dig fram!

Sömnen - ingen förtjänar en god natts sömn mer än du. Varje natt. Det är ovärderligt för kroppens återhämtning och välmående.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:46