Så kommer du i toppform 2017

Jonas Parandian  |  Publicerad 2017-01-06 16:38  |  Lästid: 3 minuter

Istället för att kolla dig i spegeln och sätta upp mål som handlar om hur du kan förändra kroppen på utsidan – vänd blicken inåt. Vad känns det som att du behöver ändra på insidan av kroppen? Man blir aldrig starkare än sin svagaste länk. Blunda, strunta i vad andra tycker, var ärlig mot dig själv och känn efter vad du verkligen skulle vilja uppnå och bli bättre på. Vad behöver du och din kropp?

Vilken är din svagaste länk? Var ärlig nu!
Vilken är din svagaste länk? Var ärlig nu!

Något som är återkommande efter nyårslöften om att komma i form eller klara av en Svensk Klassiker, är att folk kör från 0 till 100. Visst, det kan fungera hela vägen med gasen i botten, men det är inte särskilt troligt. Om din kropp inte är van vid att springa och du går ut stenhårt, för att sedan bara fortsätta att öka, så ökar risken för överbelastningsskador i samma takt. Gasa inte åt fel håll, ta en smartare väg mot målet!

Om du skulle vilja göra en crossfit-satsning är inte lösningen bara är att lyfta mer och tyngre. I själva verket kanske du skulle nå bättre resultat om du också blev rörligare. Eller om du tvärtom vill ta yogan till nästa nivå, men inte längre kommer någon vart med all stretching – då kanske det är så att kroppen saknar styrka i ytterlägen och in och ut ur positionerna? Börja styrketräna!

Ett smart nyårslöfte kan du bara ge dig själv om du är ärlig mot dig själv. Har du ett knä som strular, en axel som inte är riktigt hundra eller en rygg som brukar kunna göra ont efter träning? Börja där! Se till att 2017 blir året då du gör din svagaste länk till något starkt som du kan lita på i vått och torrt. Fixar du det, kan du räkna med att du är en bra bit mot den där toppformen som så många drömmer om.

Vad menar jag med allt det här? Jo, adressera dina svagaste länkar. Greppa tag om taktpinnen och ligg steget före med prehabövningar, för att bygga en starkare och tåligare kropp.

Om du skulle vilja göra en crossfit-satsning är inte lösningen bara är att lyfta mer och tyngre. I själva verket kanske du skulle nå bättre resultat om du också blev rörligare.

Eller om du tvärtom vill ta yogan till nästa nivå, men inte längre kommer någon vart med all stretching – då kanske det är så att kroppen saknar styrka i ytterlägen och in och ut ur positionerna? Börja styrketräna!

Vill du bli en bättre löpare så är det chockerande nog inte säkert att det är bara löpning som kommer att göra dig bättre. Kanske behöver du bli starkare också? Är ni med mig?

Oavsett om du vill springa snabbare, hoppa högre, lyfta tyngre eller att röra på dig bättre, måste du se kroppen som en helhet och träna allsidigt. Så förutom att se ut på ett visst sätt eller se en viss siffra på vågen, tycker jag att du ska satsa på att få gymmets starkaste rotatorcuffar, squatsäkra knän och rörligare rygg!

Gör så här

De vanligaste upplägget för att träna stabiliserande muskler, som rotatorcuffen till exempel, är att lägga in de övningarna som i slutet av träningspasset, efter att du gjort komplexa och tunga övningar som involverar fler och större muskler. Anledningen är att du inte vill köra slut på musklerna som ska skydda, innan det tunga jobbet är gjort.

Har du redan testat det upplägget, men inte fått resultat? Då behöver du dedikera ännu mer tid och kärlek åt din svagaste länk. Precis som att vissa dedikerar ett helt pass i veckan till marklyftet eller bänkpressen, kan du lägga in en rotatorcuffdag, eller två, i veckan.

3 tips på vägen

  1. The grind. Det gäller att gneta lite varje dag. Placera en hantel på golvet i vardagsrummet som påminner dig om din axelrehab varje gång du går förbi den. Sätt upp ett chinsräcke i dörrkarmen, som du måste hänga i varje gång du passerar. Gör Peterson Step Ups för att stabilisera knät varje gång du går i trappen.
  2. Smart programmering. Gör inte samma misstag som många andra redan gjort! Gå inte ut för hårt. Låt leder, senor och muskler få en chans att anpassa sig efter den nya belastningen. Börja mjukt och öka i takt med att kroppen klarar av mer belastning!
  3. Vila och återhämtning. Det är A och O!

Lycka till och gott nytt år!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:47