Måste löpning göra ont?

Jonas Parandian  |  Publicerad 2017-03-25 12:30  |  Lästid: 3 minuter

Ett säkert vårtecken är när naprapatkliniken börjar svämma över av löpare. En rad olika orsaker kan göra att du drabbas av en skada, som till exempel överbelastning, dålig rörlighet, svag muskulatur eller dålig löpteknik. Om det börjar göra ont någonstans gäller det att lyssna på kroppen och inte försöka köra på som tidigare. Ju tidigare du tar itu med problemet, desto fortare blir du besvärsfri igen.

Jag får många frågor om löpning och skador och tänkte svara på några här:

Hur kan jag förebygga löprelaterade skador?

Stärk dina svagheter.

En bra tumregel för att få balans i kroppen är att göra mindre av det du gör och mer av det du inte gör.

Som långdistanslöpare behöver du tex träna mer rörlighet och styrka för att få bättre variation i din träning.

Och gå inte från 0-100! Många går ut för hårt. Jag vet, solen lyser, fåglarna kvittrar och man har spring i benen. Man är taggad! Men ge musklerna och lederna en chans att hinna anpassa sig efter belastningen.

HÄR har jag skrivit ett blogginlägg som kan hjälpa dig att komma i toppform utan att gå ut att för hårt.

Om jag drabbats av löparknä eller benhinneinflammation, hjälper det att bara vila?

När du vilar så ger du kroppen en möjlighet att läka ut skadan som uppstått. Men oftast är skadan bara ett symptom av något bakomliggande. Det kan vara allt från en dålig programmering, där man gått ut för hårt till att man har spända eller svaga stabiliserande muskler, dålig rörlighet eller felaktig löpteknik som gör att belastningen blir för stor och skada uppstår.

Hur ska du lägga upp löpningen för att inte överbelasta? Vad behöver stärkas upp och vad behöver bli rörligare och stabilare? Här kan man få hjälp av duktig personlig tränare, naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor!

Styrke- och rörlighetsträningen har gjort mig till en snabbare löpare.

Vilka övningar kan jag göra själv? 

Det finns en förutfattad mening om att man blir stel av styrketräning. Det är fel! Styrketränar man på rätt sätt så blir man både starkare och rörligare.

Det finns så extremt många bra övningar man kan göra att jag skulle kunna skriva flera böcker om ämnet. Men det är oftast lite mer komplext än att visa en övning i en bok eller tidning, man måste se till klientens helhet. Hur rör sig ryggen, vilka muskler aktiveras i lyftet och hur är löptekniken och hur ser steg isättningen ut etc.

Det finns en förutfattad mening om att man blir stel av styrketräning. Det är fel! Styrketränar man på rätt sätt så blir man både starkare och rörligare.

Men, var inte rädd för att använda er av skivstängerna, fria vikter och basövningar.

Se gymmet som stället där du stärker dina svagheter och bygger upp en strukturell styrka.

Tex om du vet att ditt högra ben är starkare än ditt vänstra. Gör unilaterala övningar där du tränar ett ben i taget. Tex split squats, utfallssteg, unilaterala hamstrings curls mm. Börja alltid varje set med det svagare benet. Gör sedan lika många reps på samma vikt på motsvarande, din starka, sida.

Hjälper klassiska husmorsknep, som att hålla en ispåse mot knät, ta värktabletter eller smörja med liniment?

Nej! Att ta en värktablett bedövar bara smärtan. Det löser inte orsaken till problemet. Att stoppa i sig värktabletter innan en löptur är bara dumt. Du bedövar smärtan = slår ut kroppens egna varningssystem, och tillåter således kroppen att fortsätta nöta på de redan överbelastade strukturerna

När bör jag gå till en naprapat? 

Kroppen har en enorm läkningsförmåga, men ibland behöver den hjälp på vägen i form av behandling och uppmjukning av stela leder och muskler. Hos naprapaten får du också verktyg i form av övningar att göra för att bli starkare, stabilare och rörligare, så att problematiken inte blir återkommande.

Har man besvär som inte ger med sig så tycker jag att man ska uppsöka en duktig naprapat. Ju snabbare du får hjälp desto snabbare kan du återgå till löpningen.

Naprapatiska Institutet träffar vi allt från elitidrottare till kontorsråttor. Det vi är skickliga på är att hitta orsaken till problemet och framgångsrikt behandla det. Det är vår styrka.

TIPS FRÅN @naprapatjonas

  1. Ha kul! Varje pass behöver inte vara en tävling mot dig själv där du springer ditt fortaste. Njut!
  2. Precis som du bokar in löppassen så måste du sätta av tid i kalendern för rörlighet och styrketräning.
  3. Det är bättre att springa lite kortare och lägga mer tid på en ordentlig uppvärmning med dynamisk stretch och stabilitet och rörlighetsträning i slutet av passet
  4. Var lyhörd och lyssna till kroppens signaler. Har du ont sök hjälp hos en duktig naprapat som kan hjälpa dig att hitta orsaken till problemet.
  5. Bara för att du löptränar betyder det inte att du slipper träna ben på gymmet. Djupa knäböj, utfallssteg och marklyft stärker dina höfter och knän och kan förebygga skador.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:46